top of page

#4 – ” Dingen om te doen met Wereld IBD dag “

Zondag 19 mei is het dan zo ver. De wereld IBD dag! Mocht je het nog niet weten, IBD staat voor ‘Inflammatory Bowel Disease’. Crohn is onder andere een IBD ziekte. Dagelijks hebben veel mensen last van hun darmen en al helemaal de mensen met IBD. Het is goed om daar eens bij stil te staan. Maar.. wat kunnen we dan allemaal doen op deze dag? Hier een aantal high-lights op een rijtje!


1. Wandelen met Crohn. Welliswaar een dag ‘voor’ de officiele IBD dag. Maar zeker eens leuk om eens andere mensen met Crohn of Colitis Ulcerosa te spreken. De inschrijfkosten zijn 5 euro die bedoeld zijn als donatie voor onderzoek naar IBD. (Deze activiteit wordt jaarlijks gehouden. Kijk op de site van Crohn en Colitis Nederland voor actuele informatie: https://www.crohn-colitis.nl/2. Poepie muffins bakken! Heerlijk en leuk om te maken en uit te delen. Ik weet niet of bij iedereen met Crohn de drolletjes er in het echt ook zo uit zien, maar ik hoop dat ze lekkerder ruiken! Hierbij een link naar het heerlijke recept: https://www.schepjesuiker.nl/2016/05/poep-emoticon-cupcakes/3. Paarse gebouwen bekijken. Wat is er nou zo bijzonder aan de kleur paars zou je denken? Nou.. dit is de kleur van IBD! Verschillende bekende gebouwen in Nederland zullen in de avond van de wereld IBD dag paars kleuren. Waaronder de Erasmusbrug in Rotterdam. Een bijzonder gebeuren aangezien dit maar 1 keer per jaar te zien is. Naast de Erasmusbrug zal ook de Euromast en het Erasmus MC verlicht zijn. Mocht je in de buurt wonen, zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen!4. Museumpje pakken. Waarom niet gewoon letterlijk door je darmen heen lopen? Bezoek dan eens het museum Corpus. Ze noemen het ‘een reis door de mens’, en dat is ook wel te zien aan het museumgebouw wat bestaat uit een enorm groot zittend lichaam. Bij binnenkomst ga je met de roltrap naar boven om in te stappen bij het hoofd en loop je langzaam naar beneden. Zeer interessant om eens je darmen van dichtbij te bekijken en aan te raken! https://corpusexperience.nl/5. Kijk een film! Of moet ik zeggen, kijk een vlog? Ik kan natuurlijk mijn eigen documentaire aanprijzen hier die gaat over ‘leven met ziekte van Crohn’, maar dat die ik natuurlijk niet.. of.. heb ik dat nou net gedaan? Afijn! Ken je de Crohnjuwelen al? Het zijn allemaal korte filmpjes van mensen die hun ervaring delen over Crohn en Colitis. Het zijn wat oudere filmpjes, maar zeker de moeite waard om eens te kijken! http://crohnjuwelen.nlComments


20210904 Coloplast - Day _ the Beach-6751_edited.jpg

Het gezicht achter Crohnie Blog

Mijn naam is Ricardo (1991). Getrouwd met een prachtige vrouw en vader van 2 lieve jongens. Sinds 2003 is bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Ik was toen nog maar een brugpieper. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik chronisch ziek ben. In 2019 is mijn gehele dikke darm verwijderd en ga ik door het leven met een (ileo)stoma. Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar ook positief veranderd heeft. Ik vertel hier meer over in mijn blogs en vlogs.

bottom of page