top of page

#9 – “Leven met een Stoma (deel 1/3)”

De laatste dag zonder stoma!

Malen in mijn hoofd. Daar ben ik heel goed in. Zeker als je zo’n dag als morgen voor de boeg hebt. Morgen moet ik om 07:00 in het ziekenhuis zijn om vervolgens geopereerd te worden. Iets waar ik al een half jaar over kan malen in mijn hoofd. Het krijgen van een stoma. Het gaat nu dan echt gebeuren! En ik heb er totaal geen zin in!


Begrijp mij niet verkeerd hoor. Het moet uiteindelijk een veel beter leven gaan opleveren. En daar ga ik 100% voor. Een lange periode zonder medicijnen en niet ziek zijn. Wauw, daar kijk ik echt naar uit!

Maar de operatie zelf… beroerd wakker worden aan een morfine pomp… daar zie ik wel enorm tegen op. Waar ik aan de ene kant ook wel weer blij om ben hoor. Hoe zou het zijn zonder pijn medicatie? Daar hoef ik gelukkig niet aan te denken.

Vandaag ga ik langs de stomaverpleegkundige om de definitieve plek van de stoma te bepalen. Ze gaat een mooie stip op mijn buik zetten die tot morgen blijft zitten. Dat moet vast wel goed komen met de operatie. Gewoon mikken op de stip! Morgen moet ik al om 07:00 uur in het ziekenhuis zijn. Dus dan ben ik mooi stip op tijd!


“wat ik nou graag wil weten is hoe voel je je nou als je net wakker word van de OK?”


Ik deel deze blog dit keer in 3 delen. Deel 1 gaat over vandaag, de dag voor operatie. Deel 2 gaat over de eerste week na de operatie en bij deel 3 ben ik 6 weken verder! Het leek mij interessant voor jullie om dit proces te lezen van hoe een stoma operatie gaat. Maar met name hoe de patiënt zich er bij gaat voelen. Ik lees veel verhalen op internet over de operatie zelf, allemaal heel interessant. Maar wat ik nou graag wil weten is hoe voel je je nou als je net wakker word van de OK? En hoe snel begint zo’n stoma nou een beetje te wennen? Ik hoop het je allemaal binnenkort te kunnen vertellen.

Vandaag voelt in ieder geval wat raar. Ineens besef ik mij dat ik vandaag voor het laatst op de wc zal zitten waarbij ik mijn artiesten uitgang met wc papier moet schoonmaken en dat mijn vrouw nog kan genieten van alle vieze scheetjes in bed!! Ik praat er maar wat luchtig over… maar ik weet zeker dat ik morgen voordat ik de OK binnen gereden word ik mijn broek vol schijt met 7 kleuren. Een uitdrukking die ik ook maar tot morgen kan gebruiken, aangezien ik daarna niet meer via de onderkant schijt.. achja.. je begrijpt wat ik bedoel.


Ik hoop dat ik kan slapen komende nacht. En anders drinken we er nog wel even eentje op! Want mijn laatste dag ‘zonder’ stoma, daar moet toch wel even bij stil gestaan worden. Proost!

20210904 Coloplast - Day _ the Beach-6751_edited.jpg

Het gezicht achter Crohnie Blog

Mijn naam is Ricardo (1991). Getrouwd met een prachtige vrouw en vader van 2 lieve jongens. Sinds 2003 is bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Ik was toen nog maar een brugpieper. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik chronisch ziek ben. In 2019 is mijn gehele dikke darm verwijderd en ga ik door het leven met een (ileo)stoma. Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar ook positief veranderd heeft. Ik vertel hier meer over in mijn blogs en vlogs.

bottom of page