top of page

#7 – ” Chronisch ziek en 3D ontwerper “

Je ziek melden op je werk. Voor vele is het misschien een drempel om te doen, voor sommige ook weer niet. Voor 09:00 bel je even je baas of leidinggevende op dat je vandaag niet kan komen vanwege een griepje. Zo gepiept toch? Een dag (of misschien wel 3) op je bed uitzieken om vervolgens daarna weer fris en fruitig te verschijnen op je werk. Met een eigen onderneming gaat dit wel even anders. Je belt niet je baas op, want dat ben je uiteraard zelf, maar je belt je klant op dat je de deadline van vandaag helaas niet kan halen. Ik denk dat deze drempel een stuk groter is voor vele zzp-ers. Vooral als je niet 1 dag in het jaar ziek bent, maar als je meerdere dagen niet kan werken vanwege een chronische ziekte. Je klant moet niet alleen langer wachten op zijn eindresultaat, maar elke dag dat je als zzp-er niet werkt kost je uiteindelijk geld. Een arbeidsongeschiktheid verzekering is natuurlijk mogelijk, maar voor een chronisch zieke zzp-er gewoonweg niet te betalen. De vraag die nu in je hoofd spookt is wellicht: ‘Waarom begin je in vredesnaam een eigen bedrijf als je chronisch ziek bent?’. Hier kan ik heel duidelijk over zijn. Omdat ik dit het mooiste vak op aarde vindt!


Tijdens mijn opleiding was ik al bekend met de ziekte van Crohn. Ik merkte destijds al dat ik niet een volledige werkweek kon volmaken. Dit heeft onder andere te maken met dat je naast darmklachten ook snel vermoeid bent. Ook al heb ik geen last van darmkrampen. Meer dan de helft van mijn beschikbare energie gaat direct naar mijn darmen. Waarvan vele een energiezuinige electromotor in hun buik hebben zit er bij mij een pruttelende diesel motor. Het vreet letterlijk veel energie. 40 uur in de week werken bleek voor mij te veel. Na een paar weken full time werken werd ik steeds vermoeider en werden mijn buikklachten steeds meer. Ik was dus genoodzaakt rust te nemen. Maarja.. van een paar uur werken in de week kan je niet rondkomen en moest er dus een oplossing komen. Deze oplossing bleek in de vorm van een Wajong uitkering. Mijn werkweek bestond uit 20 uur werken en de rest werd aangevuld met een uitkering. Je zou zeggen ‘dat is fijn, maar een half weekje werken en een volledige week uitbetaald krijgen!’ Ik zag het toch liever echt anders. Naast dat de uitkering geen vetpot is, wou ik juist graag mijn vak uitoefenen en steeds beter worden. Echter werd ik geremd door mijn ziekte.


Voordat ik mij aangemeld had bij de Kamer van Koophandel was ik werkzaam als bouwkundig tekenaar bij verschillende Architectenbureaus. Ik had mijzelf aangeleerd om te tekenen in 3D, wat bij de architect al gauw werd opgemerkt. Ook al was ik aangenomen als bouwkundig tekenaar, ik was merendeels bezig met het visualiseren van woningen. En stiekem vond ik dit ook net iets leuker dan het tekenen van technische plattegronden. De vraag naar 3D impressies was groot. Dit merkte ik al doordat ik naast mijn loondienst wel eens gevraagd werd om een ontwerp in 3D te tekenen. Het begon bij klusjes voor familie en vrienden. Maar ik werd ook al gebeld door particulieren die ik verder niet kenden. Het was dus een mooie stap om officieel een kvk nummer aan te vragen! Maar hoe doe je dat als je maar maximaal 20 uur in de week kan werken? Ik mocht met mij Wajong uitkering wel wat bijverdienen en dus besloot ik er gewoon voor te gaan! In 2012 stapte ik de Kamer van Koophandel binnen en was een eenmanszaak een feit!


” Er zal altijd iets in mij blijven waar mijn ziekte nooit aan zal komen. En dat is ‘doorzettingsvermogen’! “


Vanaf het jaar 2012 tot 2018 heb ik mijn onderneming gecombineerd met mijn loondienst. Ik was voor 20 uur afgekeurd in de week om te werken. Toch weerhield dit mij niet om steeds meer eigen opdrachten binnen te halen en te tekenen vanaf mijn eigen bureautje! Het was zwaar en ik hield dit niet altijd vol, waardoor ik soms ook wel eens een opdracht moest laten schieten. Steeds als dit gebeurde begon bij mij weer de drive om te knokken voor mijn gezondheid, zodat ik naast loondienst mijn eigen tekenopdrachten kon behouden. Dit deed ik door goed te plannen. 5 dagen met 8 uur per dag werken was voor mij te veel, maar wat nou als ik maximaal 6 uur per dag ga werken en dan beginnen om 09:30 uur? Dit bleek een goed plan! Ik kon mijn dagen beter volhouden en mijn ziekte bleef bij deze omstandigheden rustig. Toch is het elke jaar weer hard vechten om de ziekte rustig te houden. Ik kan zoveel rust momenten in plannen als ik wil, maar als mijn Crohn vindt dat hij onrustig mag worden dan doet hij dat ook. Ik heb dan ook veel ziekte dagen gekend in de afgelopen jaren. Steeds als ik op het punt stond om meer uren te willen gaan werken, begon mijn ziekte weer toe te slaan. De droom om volledig te gaan ondernemen zonder financieel afhankelijk te zijn van een loondienst en uitkering viel steeds opnieuw in duigen. Maar er zal altijd iets in mij blijven waar mijn ziekte nooit aan zal komen. En dat is ‘doorzettingsvermogen’!


Begin vorig jaar (2018) begon mijn gezondheid na al die jaren eindelijk op te knappen. Ik had een medicijn gevonden die goed aansloeg waardoor ik minder buikklachten had en meer energie overhield. Het begon toch weer in mij naar boven te borrelen. Zou ik nu dan toch meer uren in de week kunnen werken? Ik ga het gewoon maar eens proberen! Naast mijn loondienst kwamen er meer eigen tekenopdrachten binnen, dit was mijn kans om te ervaren of mijn gezondheid dit volhield. En ja hoor! Het werd steeds beter en beter. Het was inmiddels september en de opdrachten bleven maar binnenkomen. Ik had eigenlijk geen tijd meer voor mijn loondienst. Een spannend moment, want ik kan nu volledig voor mijzelf gaan werken. Toch neemt dit een groot risico met zich mee. Want de kans is groot dat mijn gezondheid weer slechter wordt. Je kan beter zeggen dat het een feit is dat mijn Crohn weer gaat toeslaan, alleen wanneer dit gaat gebeuren is niet te zeggen. Een arbeidsongeschiktheid verzekering is vaak voor een zzp-er niet te betalen. Zeker niet als je ook nog chronisch ziek bent. Toch liet ik deze kans niet schieten en besloot ik volledig ondernemer te worden en mijn loondienst gedag te zeggen!Inmiddels ben ik 3/4 jaar verder en het gaat goed! Ik ben dankbaar voor de vele mooie projecten die ik al heb mogen doen en het prachtige netwerk wat ik in korte tijd heb opgebouwd. De opdrachten blijven binnenkomen en mijn passie voor 3D tekenwerk is alsmaar groter geworden. Met mijn gezondheid gaat het wat minder goed, maar dat had ik al voorspeld. Binnenkort zal ik geopereerd worden en ben ik niet even 1 of 2 dagen ziek, maar een periode van 1,5 maand. Iets wat even stressen is voor een zzp-er. Maar ook dit komt wel weer goed! Na mijn herstel zal ik de draad weer oppakken en blijf ik mijn passie verder ontwikkelen. Een mooie samenwerking met verschillende partijen staan al voor de deur. Hoeveel roet mijn Crohn in het eten gooit. Ik zorg er wel voor dat mijn toekomst alleen maar mooier word! Live your life and stay positive!

Comentarios


20210904 Coloplast - Day _ the Beach-6751_edited.jpg

Het gezicht achter Crohnie Blog

Mijn naam is Ricardo (1991). Getrouwd met een prachtige vrouw en vader van 2 lieve jongens. Sinds 2003 is bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Ik was toen nog maar een brugpieper. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik chronisch ziek ben. In 2019 is mijn gehele dikke darm verwijderd en ga ik door het leven met een (ileo)stoma. Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar ook positief veranderd heeft. Ik vertel hier meer over in mijn blogs en vlogs.

bottom of page