top of page

#2 – “ Afbouwen met Prednison, een dubbel gevoel… “

Ik kijk in de spiegel en het eerste wat ik zie zijn mijn hamster wangen! Iets wat iedereen wel is opgevallen denk ik. Buiten de lekkere wangetjes zit er ook nog eens een zwemband om mijn buik. Of wacht… het ‘is’ mijn buik… Moet ik maar niet zo veel eten zou je in eerste instantie denken. Helaas werkt de praktijk wat anders momenteel. Een factor wat grote invloed heeft is Prednison. In de afgelopen jaren heb ik veel van deze kuren gehad. Kuurtjes van 1 maand tot kuurtjes van zelfs bijna een jaar. Het is een ‘paardenmiddel’ zoals vaak wordt gezegd. Wat mee bedoeld wordt dat het een enorme snelle werking heeft op ontstekingen.


Na een lange periode met buikpijn en diarree ben ik dan ook blij dat de Prednison binnen 2 weken al mijn klachten wegnemen! Die blijheid duurt helaas niet voor lang.


Over het algemeen blijven mijn buikklachten wel weg, maar er komt een enorme waslijst aan nieuwe klachten bij! Prednison is namelijk troep voor je lichaam. Denk aan gewichttoename, altijd honger hebben, hamsterwangen, maar ook psychische klachten, stress, hartkloppingen, zweten. Allemaal bijwerkingen die je liever niet wilt hebben. Oja.. het breekt ook nog je botten af na jarenlang gebruik. Maar ach, dat is even detail.


Vele bijwerkingen horen bij Prednison


Begin dit jaar ben ik weer begonnen met zo’n Prednison kuur. Een hoge dosering van 40mg per dag. De eerste week is echt verschrikkelijk. Je hebt dag in dag uit het gevoel alsof je hoofd uit elkaar barst, hartkloppingen om het uur en stress om niks! Dit zijn allemaal bijwerkingen die bij de Prednison horen. Hoe hoger de dosering hoe meer bijwerkingen je ervaart. De bedoeling was om een korte kuur te starten en snel af te bouwen om te kijken of de buikklachten verdwijnen. Helaas bleef ik de pijn en diarree houden. Tussendoor ben ik zelfs opgenomen geweest in het ziekenhuis om de Prednison van 50 mg door een infuus te krijgen. Dit bleek voor een klein weekje te helpen, maar de klachten kwamen al snel weer terug.


Nu mag ik dan eindelijk afbouwen van deze Prednizooi! Of moet ik eigenlijk zeggen, ik ‘moet’ afbouwen… Met het vooruitzicht op een operatie moet ik zo min mogelijk Prednison in mijn lijf hebben. Dit middel zorgt namelijk voor een slecht herstel van de aanhechtingen die ze gaan maken tijdens de operatie. Het voelt een beetje dubbel. Ik weet namelijk dat als ik nu minder Prednison krijg dat mijn buikpijn en diarree ook zullen toenemen. Ik zal hier even doorheen moeten! Spannend is het wel. Maargoed. Misschien zal dit wel mijn laatste Prednison kuur zijn? Na de operatie ben ik namelijk medicijn vrij! Ik hoop natuurlijk voor jarenlang. Wat zou dat fijn zijn zeg! Inmiddels ben ik behoorlijk wat kilotjes aangekomen die ik er graag af wil hebben. Klein voordeel bij zo’n operatie. De dikke darm weegt op zichzelf al behoorlijk wat en die wordt er gewoon uitgehaald! Scheelt weer een paar kilotjes!

20210904 Coloplast - Day _ the Beach-6751_edited.jpg

Het gezicht achter Crohnie Blog

Mijn naam is Ricardo (1991). Getrouwd met een prachtige vrouw en vader van 2 lieve jongens. Sinds 2003 is bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Ik was toen nog maar een brugpieper. Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik chronisch ziek ben. In 2019 is mijn gehele dikke darm verwijderd en ga ik door het leven met een (ileo)stoma. Iets wat mijn leven op zijn kop zette, maar ook positief veranderd heeft. Ik vertel hier meer over in mijn blogs en vlogs.

bottom of page